donderdag

geschiedenis en foto's


(optreden in Heerhugowaard)



(optreden in Oudkarspel)


Geschiedenis van NOOM

Toen Arie de Bree in 1995 koorleden verzamelde uit diverse koren uit de regio, wist niemand precies waarvoor men die avond naar de Schakel was geroepen. Op de eerste kooravond werd duidelijk dat er een nieuw Top-koor geboren zou worden:
HET NOORDHOLLANDS OPERA-,OPERETTE – EN MUSICALKOOR
Arie borrelde van de ideeën en met Stefan Terpstra aan de piano ontstond er een sterke directie.
Mede-initiatiefnemers Gerard Houtkoper en Jaap de Moel werkten de zakelijke kant uit en riepen de stichting "Vrienden van NOOM" in 't leven. Elke 2 weken werd gerepeteerd en de rest werd thuis ingestudeerd.
Doordat de meeste leden veel zangervaring en ook zangles hadden, konden al gauw concerten worden gegeven. NOOM werd bekend in de regio. Er kwamen optredens in Den Helder, Schermerhorn, Hoorn, Heerhugowaard en Alkmaar.
Bij NOOM kan aanstormend talent podiumervaring opdoen en krijgen koorleden de gelegenheid solistisch op te treden. Sommige leden gingen daarna als solist bij andere verenigingen aan 't werk. Veel gezongen nummers waren toen: "Placido del mar" en "Heil sei euch geweihten" en delen uit "Anatevka".


(optreden Dirkhorn)

Na 5 jaar gaf Arie de dirigeerstok over aan Karin Smits. Ook kwam er een nieuwe pianist: Ton van Steen. Met deze twee waren er concerten in samenwerking met het Mandoline-orkest uit Oost-Wieringen. Samen met dit orkest werden delen uit de Dido en Aeneas uitgevoerd.
In 2003 stopte Karin en moest NOOM opnieuw op zoek naar een dirigent. Tijdelijk nam Ton van Steen de leiding op zich. Dit beviel van twee kanten goed. Omdat Ton niet alles tegelijk aan kan geven en ook nog moet begeleiden, werd Marijke Vis aangetrokken als pianiste. Sinds juni 2005 begeleidt zij het koor en tot voor kort zwaaide Ton de scepter. Door goed overleg en grote inzet van hen beiden heeft NOOM haar 10 jarig jubileum kunnen vieren met het geven van een grandioos mooi concert. Sinds het seizoen 2009 - 2010 tot 2013 stond Christine Bontenbal voor het koor met Marijk Vis als begeleider.


(optreden Heerhugowaard)


Er wordt elke woensdag druk gerepeteerd in Zuyder Waert en regelmatig is er een solistenworkshop bij één van de leden thuis, waar geschaafd wordt aan solopartijen. Dit is gezellig, verrassend en ook heel leerzaam. Solisten "groeien" zo in hun rol. NOOM heeft een "harde kern" van trouwe leden uit de gehele regio. Ook in  moeilijke tijden bleven ze elkaar trouw, omdat ze samen één ding delen, nl.: LIEFDE VOOR MUZIEK!!!


(voorbereidingen voor optreden in Petten)



NOOM na tien jaar nog kweekvijver zangtalent

NOOM bestond in 2005 tien jaar en vierde toen haar jubileum met een bijzonder concert in de Gereformeerde Kerk van Broek op Langedijk.



oprichting

HEERHUGOWAARDVoor solisten met belangstelling voor opera, operette en musical bieden de ‘gewone’ zangverenigingen vaak niet de mogelijkheden hun stem te ontwikkelen. Daarvoor is tien jaar geleden NOOM, het Noordhollands Opera, operette en musicalkoor opgericht. Dirigent Arie de Bree had in 1995 een twintigtal jonge solisten verzameld. Samen met twee andere initiatiefnemers: Gerard Houtkoper en Jaap de Moel liet hij deze solisten omringen door evenveel meer ervaren zangers.


(optreden in Alkmaar)

Jaap de Moel

Mede-initiatiefnemer Jaap de Moel in het Zondagochtendblad van 6 maart 1996:,,Jong talent een podium geven was het idee van De Bree. Waar solisten vaker en gevarieerder kunnen zingen. Ontwikkelen van muzikaal talent en ervaring opdoen voor een groter publiek zijn de belangrijkste doelstellingen van NOOM. Door de combinatie van jong en oud krijg je een hoogwaardig koor.”

toonvast

De plank werd hoog gelegd. Nieuwe koorleden moesten een goede koorstem hebben, (blad-)muziek kunnen lezen en een zangtest ondergaan waarin de toonvastheid en het stembereik werden vastgesteld. Na tien jaar is NOOM nog steeds een podium voor zangsolisten. Koorleden kunnen geleidelijk naar een hoger niveau groeien.

regio

Leden komen nog steeds uit de wijde regio van Heerhugowaard, waar het allemaal in de muziekschool begon. Er is een grote kern van trouwe leden. Waarvan sommigen er geen problemen mee hebben vele kilometers te rijden vanuit de camping om maar geen minuutje van de wekelijkse repetitie te missen.
Van Steen

dirigenten

Na Arie de Bree en Karin Smits stond Ton van Steen op de bok. Ton was begonnen als pianist van NOOM, maar groeide uit tot dirigent van “zijn koor”, waar hij inmiddels helemaal aan verknocht raakte tot zijn gehoor hem in de steek liet. De speciale solistenrepetities, vaak gewoon bij iemand thuis in de huiskamer, met hem aan de piano waren altijd zeer leerzaam. De puntjes werden er kundig op de i gezet en stemmen groeien. Nu zorgen dirgente Christine Bontenbal en pianiste Marijke Vis er samen voor dat Noom op een behoorlijk niveau blijft zingen.

geluidsversterking

Het koor treedt op met geluidsversterking zodat alle solisten prima hoorbaar zijn in de zaal en zich kunnen richten op interpretatie in plaats van volume. De muziekinstallatie is bekostigd met verenigingsgelden en een bijdrage van de ondersteunende stichting NOOM-koor.

Geen opmerkingen: