zaterdag

Noom trakteerde op lichtvoetig concert in Schagen

gepubliceerd in de Schager Courant van 17 november 2008

Noordhollands Opera- en Operette- en Musicalkoor (NOOM), met koorwerken en aria's van o.a. Rossini, Verdi, Offenbach, en C.M. Schönberg. Met solisten uit eigen gelederen, pianiste Marijke Vis en Ton van Steen als muzikaal leider. Gehoord in de Grote kerk van Schagen op 15 november.



feest

In de wereld van Opera en Operette is het altijd feest. Maar met enige regelmaat wordt de feestvreugde getemperd door ongelukkige liefdesrelaties. Dat is dan doorgaans het arme meisje dat niet met haar graaf mag huwen, of de inmiddels gehuwde gravin die haar man verdenkt van vreemd gaan, of van twee minnaars die hetzelfde lieve meisje proberen te versieren. De variaties zijn eindeloos.

onbekende

Er komen altijd verkleedpartijen aan te pas. Die onbekende man is niet de man die je denkt, het is de paardenjongen als graaf vermomd, of de graaf, vermomd als handelsreiziger en zo voort. De ontmoetingen zijn stiekem, bij maanlicht in de tuin, of bij het prieel. En alleen de dienstbode weet wat er gaande is.

duur

Het komt altijd goed. En ondertussen schrijft de componist de ene na de andere fraaie aria, meestal voor elk personage evenveel, want anders krijg je bonje in het gezelschap. Het zijn altijd dure producties.
Vele operetteverenigingen legden daardoor het loodje. Maar de muziek blijft leuk. Dat vindt ook NOOM. Al zo'n 15 jaar bestaat dit koor.

heldere, lichte sopranen

Als er solo gezongen wordt hoor je ook, dat er grote individuele kwaliteiten zijn. Zo zingt Julia van Kappel de sterren van de hemel in 'Wenn der Abend niedersinkt' van Paul Lincke. Een uitgesproken talent voor operette. Van Jos van Steden horen we niet alleen een aria, maar zij acteert ook heel sterk. In het 'Pace, pace' van Verdi horen we Lineke Bakker, ook een groot talent. Evenals Van Kappel is zij sopraan. Maar haar timbre is wat donkerder van kleur, wat meer dramatisch. Haar hoge tonen komen er glanzend uit. Adraan Kok komt goed uit de verf met 'Broken vow' en Marinus Rintel laat horen dat hij een prima stem heeft in 'Anthem' uit de musical Chess van Benny Anderson.

stemverdeling

Het koor is wat onevenwichtig wat betreft de stemverdeling. Er is nog ruim plaats voor heren. Het geheel wordt vakkundig geleid door Ton van Steen. Hij geeft ook tekst en uitleg over alle langstrekkende intriges. Een enorme steun en toeverlaat is pianiste Marijke Vis. Zij begeleidt buitengewoon goed. Het is haar taak om in haar eentje het hele orkest te vertegenwoordigen. Wat zij met verve doet.

Noor Hartsuijker

Geen opmerkingen: